Avrupa Komisyonu, 20 Nisan 2016’da EN 81-20 ve EN 81-50 standartlarını yayınladı ve 31 Ağustos 2017 tarihinde sona erecek bir geçiş süreci belirledi. Bu tarihten sonra EN 81-1+A3 ve EN 81-2+A3 standartlarının bir geçerliliği kalmayacak, asansörlerin, makine dairesi, kuyusu ve kuyu dibi bölgesi ile birlikte bir bütün olarak EN 81-20/50 standartlarına uygun olması gerekecek.
EN 81-20 ve EN 81-50 standartlarının zorunlu hale getirdiği önemli yenilikler var. Yeni standartların içerikleri, getirdiği yenilikler hakkında, sektörümüzün değerli uzmanları makaleler yazdılar, eğitimler ve seminerler düzenlediler. Bu konuda emeği geçen tüm sektör üyelerine, uzmanlarına, kurumlarına teşekkür ederim.
Yeni standartlar hakkında yapılan birçok tanıtım ve eğitim çalışmasından sonra, burada tüm yenilikleri bir kez daha yazmak gerekli olmadığı gibi, bir kısım yeniliklere değinmenin faydalı olacağı kanısındayım. Örneğin, makine mekânları ve kuyuda gerekli aydınlatma şiddeti daha netleşti. Makineye bakım kabin üstünden yapılıyorsa, ihtiyaç doğrultusunda yeni gereklilikler istendi. Kuyu dibinde, acil durdurma butonu, bakım kumandası hakkında şartlar tespit edildi. Kuyu dibi merdiveninin özellikleri netleştirildi. Kuyu dibi boşluğuna erişmek için gerekecek kapı ile ilgili şartlar belirlendi. Kabin üstü ve kuyu dibi yaşam alanları ile ilgili yeni şartlar tespit edildi. Kat kapılarının sarkaç deneyini geçmiş olmaları şartı getirildi. Kabin kapısının kilit açma bölgesi dışında belli bir kuvvet uygulanıncaya kadar açılmaması şartı getirildi. Yazdıklarımızın yanı sıra daha birçok detay ve yenilik var. Bir de UCM artık çok net şekilde bir güvenlik komponenti.
Yeni standartlar, asansörlerin, kullanıcı, bakım personeli, denetim/muayene personeli için daha güvenli olmasını amaçlıyor. Yeni standartlar doğru uygulandıkça asansörlerimiz hepimiz için daha güvenli hale gelecek. Evet, doğru uygulandıkça asansörler daha güvenli olacak. Peki, asansör sektörünün paydaşları, iş veya özel hayatının bir yerinde asansör ile temasta olan insanlar, kurumlar, firmalar yeni standartları kullanma, uygulama konusunda ne kadar hazır? Baş döndürücü hızla devam eden inşaat projeleri, yeni standartlara ne kadar uygun? Tasarım aşamasında olan projeler yeni standartlara uygun planlanıyor mu? İç pazar ihtiyaçlarını karşılamanın gerekliliği ile birlikte, artık ihracatın sektör için her geçen gün daha fazla önem arz ettiği günümüzde, üreticilerin ürünleri yeni standartlara uygun hale getirilip onaylandı mı? Rekabetin çok yüksek olduğu, montaj sürelerinin her geçen gün daha fazla önem arz ettiği montaj sektöründe, asansör taahhüt, montaj firmalarının, satış, tasarım, satın alma ve montaj departmanları, doğru ürünü anlatıp, tasarlayıp, satın alıp, montajını yapmaya hazır mı? Önemli olduğunu düşündüğüm son iki soru: Komponentlerin standartlara uygunluğunu test edip onaylayan, montaj firmalarını yetkilendiren, asansörlerin yasal muayenelerini yapan belgelendirme kuruluşları, muayene kuruluşları, bu kuruluşların sahada çalışan uzmanları yeni standartlara hazır mı? Yönetmeliği ve standartları uygulayan ülkelerde, uygulatıcı otoriteler yeni standartlara ne kadar hazır? Çok soru sorduk, burada noktalayalım.
Yukarıdaki sorulara, ilgili sektör unsurlarının rahatlıkla “evet” diyebildiğini veya evet diyebilmek için gerekli önlemleri alacağını temenni ediyor, sağlıklı ve güvenli günler diliyorum.
http://www.elevatorworld.com.tr adresinden alınmıştır.